In videochat, ca si in viata, rareori primesti o a doua sansa pentru a putea face o impresie buna.
Pentru ca o persoana sa isi faca o parere despre tine sunt suficiente, in general, 7 secunde, spun psihologii.
La nivelul subconstient, fiecare om ii evalueaza pe cei din jurul sau inca din prima secunda si tinde sa le puna – fara sa isi doreasca neaparat acest lucru – o anumita eticheta.
Eticheta respectiva poate sa fie sau sa nu fie conforma cu realitatea, insa acest lucru nu schimba faptul ca aceasta exista si ca ulterior este foarte greu de eliminat.
Atunci cand eticheta pe care o atribuim unei persoane este una preponderent negativa, tindem sa fim mult mai circumspecti fata de persoana din fata noastra, sa nu avem incredere in ea si sa fim mult mai putin dornici sa îi dam o a doua sansa sa ne impresioneze.
In psihologie se numeste „legea consecventei” si inseamnăa ca tindem sa ramanem fideli deciziei pe care am luat-o in primele 7 secunde de interactiune, chiar daca pe parcurs ni se dovedeste ca impresia initiala a fost gresita.
Interesant este ca poti sa faci o impresie eronata chiar si fara sa scoti niciun cuvant, pentru ca doar 7-10% din comunicare se bazeaza pe cuvinte, restul fiind comunicare non-verbala (gesturi, contact vizual etc.).
Lucrurile devin si mai complicate atunci cand lucrezi intr-un domeniu in care prima impresie este decisiva – cum este videochatul.
Tocmai de aceea e foarte important sa fii atenta la ceea ce le transmiti celor din jur. Mesajul transmis in primele secunde de conversatie trebuie sa îi faca pe membri sa isi doreasca sa te cunoasca mai bine, sa stea de vorba cu tine si sa se intoarca la tine.
In acest articol vei descoperi cateva trucuri pe care le folosesc modelele noastre pentru a face o prima impresie impecabila si pentru a cuceri audienta inca din primele secunde.
Uite ce poti sa faci pentru a fi placuta inca din primele secunde de conversatie:
Contact vizual
Nu degeaba se spune că ochii sunt oglinda sufletului. Contactul vizual exprimă interes și atenție din partea interlocutorului, așa că unul dintre primele lucruri la care trebuie să fii atentă e modul în care faci contact vizual cu persoana din fața ta.
Nimănui nu îi place să comunice cu un om care se uită în tavan sau în jurul său atunci când vorbește, așa că atunci când inițiezi o discuție cu un membru nou trebuie să te uiți în cameră și să arăți interes față de ceea ce are să îți spună persoana din fața ta.
Experții în comunicare non-verbală spun că nu e recomandat să îți fixezi privirea asupra persoanei din fața ta (pentru că acest lucru poate fi considerat un semn de ostilitate sau de aroganță), ci să încerci să îți „plimbi” privirea ușor în zona ochilor persoanei respective.
În cazul camerei poți să folosești același truc: nu focaliza cu privirea un punct fix, ci plimbă-ți privirea ușor în zona ochilor interlocutorului.
Pozitia corpului
Poziția corpului este un alt element care îi transmite un mesaj important despre tine persoanei din fața ta.
Umerii drepți și spatele drept transmit mesajul că ești o persoană hotărâtă și cu încredere în propriile forțe, în timp ce umerii lăsați și un spate cocoșat îi spun celui din fața ta că ești un om supus, umil, îngrijorat sau măcinat de gânduri negative.
Așadar, ai grijă întotdeauna la poziția corpului.
Un truc bun prin care poți să îi transmiți omului din fața ta faptul că ești interesată de ceea ce are de spus este următorul: înclină-ți corpul ușor către persoana respectivă sau către cameră, după caz. Acest gest mărunt este interpretat la nivel subconștinent drept un semn de interes sau de curiozitate.
De asemenea, ai grijă să nu îți încrucișezi niciodată mâinile, pentru că această poziție transmite un mesaj de indisponibilitate și chiar de ostilitate, uneori.
Ține mâinile pe lângă corp sau pe masă, însă cu palmele pe cât posibil deschise. Palmele deschise sunt asociate, la nivel subconștient, cu sinceritatea și disponibilitatea.
Zambetul
Un zâmbet cald și autentic transmite încredere și optimism, în timp ce un zâmbet fals poate fi reperat imediat la nivel subconștient, potrivit spuselor experților în comunicare non-verbală.
Tocmai de aceea e important să încerci, pe cât posibil, să fii tu însăți și să zâmbești doar atunci când simți că starea ta este una autentică.
Un zâmbet cald îi spune persoanei din fața ta că ești disponibilă pentru un dialog și arată deschidere, așa că, ori de câte ori simți că vrei să transmiți mesajul că ești o fire prietenoasă, poți să faci acest lucru și prin intermediul zâmbetului.
Așadar, ai grijă cum folosești zâmbetul și încearcă întotdeauna să zâmbești din suflet, nu forțat. Un zâmbest fals este, așa cum aminteam anterior, ușor de reperat de către cel din fața ta, deci poate face mai mult rău decât bine.
Starea de spirit
Oamenii îți simt energia, iar acest lucru este valabil și în online. O stare de spirit pozitivă îi face pe oameni să fie atrași de tine și să își dorească să fie tot timpul în preajma ta.
La fel se întâmplă și în videochat: o stare pozitivă atrage noi membri și te ajută să îi fidelizezi pe cei existenți.
Până la urmă nimeni nu își dorește să fie în preajma unui om mereu posomorât sau trist, toți cei care intră online vor să discute cu un model vesel, exuberant, care să le transmită o stare bună.
Prin urmare, este important ca atunci când intri în studio să lași toate problemele și grijile la ușă pentru că persoanele care vor să poarte o discuție cu tine au deja propriile griji și probleme și nu își doresc să plătească pentru a primi o energie negativă.
Vestimentatia
Modul în care te îmbraci este un alt factor care îl poate determina pe cel din fața ta să își facă o impresie bună sau mai puțin bună despre tine.
În viață, ca și în videochat, este important să nu încerci niciodată să pari ceea ce nu ești și să fii tu însăți. Oamenii apreciază întotdeauna naturalețea și autenticitatea, deci nu trebuie să te străduiești să fii neapărat o divă, dacă acest lucru nu te definește.
Un aspect îngrijit și o ținută care îți place sunt suficiente pentru a face o impresie bună.
Când te simți bine în hainele pe care le porți și ai un aspect îngrijit vei avea mai mare încredere în propriile forțe, iar acest lucru este foarte atractiv pentru o persoană care face cunoștință cu tine pentru prima dată.
Machiaj
Machiajul este la fel de important ca îmbrăcămintea aleasă, așa că ai grijă să îl folosești în avantajul tău.
La fel ca în cazul vestimentației, alege să porți ceva care te face să te simți bine în pielea ta. Așadar, nu încerca să folosești un machiaj de divă, dacă nu în interiorul tău nu te identifici cu o astfel de imagine.
De asemenea, e bine să eviți să folosești culorile tari sau stridente pentru că acestea pot transmite un mesaj greșit. Trendul este acela de a purta un machiaj cât mai natural, care să lase pielea să respire, prin urmare poți să fii sigură că nu vei greși dacă alegi această direcție.
În concluzie, acestea sunt sfaturile noastre pentru a te putea face plăcută încă din primele secunde de conversație. O primă impresie pozitivă te poate ajuta să îi faci pe membri să își dorească să afle mai multe despre tine și să revină, iar la nivel macro acest lucru se traduce în câștiguri mai mari.
În general, dacă alegi să fii tu însăți și nu afișezi o imagine care nu are nimic în comun cu personalitatea ta reală, șansele să îi impresionezi plăcut pe cei din jurul tău cresc considerabil. Acest lucru este valabil și în videochat, dar și în viața de zi cu zi.
Daca esti in cautarea unui job de model de videochat, nu uita ca WOW Agency isi doreste sa isi mareasca echipa! Ne dorim sa lucram cu modele ambitioase, care vor sa creasca alaturi de noi si sa devina independente financiar!
Ne-am consolidat reputatia de cel mai serios angajator din Romania si vrem sa ramanem pe trend ascendent si in 2021, cu ajutorul tau. Hai sa ne cunoastem!