Atletul John Landy a creat unul dintre cele mai frumoase momente din sport atunci cand, la campionatele nationale din anul 1956 din Australia, in proba de 1.500 de metri s-a oprit sa il ajute pe rivalul sau, Ron Clarke, care la un moment dat s-a impiedicat si a cazut. Desi timpul pe care l-a pierdut pentru a verifica starea de sanatate a rivalului sau ar fi putut insemna pentru Landy pierderea cursei, acesta a ales sa il ajute oricum pe Clarke. Din fericire, Landy a reusit sa recupereze minutele pe care le-a consumat ajutandu-l Clarke sa se ridice si a reusit sa castige cursa. Momentul in care Landy s-a oprit din alergat pentru a-i intinde o mana de ajutor lui Clarke a ramas pana astazi unul dintre cele mai frumoase momente din atletismul mondial.
Un alt moment frumos de fair play a avut in anul 2007, cand Leicester era condusa cu 1-0 de Nottingham Forrest in meciul din Cupa Ligii. La pauza, fundasul Clive Clarke de la Leicester a lesinat si, pentru ca problema de sanatate s-a dovedit a fi mai grava decat s-a crezut pe moment, s-a decis anularea meciului si disputarea acestuia la o data ulterioara. Apoi, cand meciul dintre Leicester si Notthingham s-a disputat din nou, dupa lovitura de start cei de la Leicester l-au rugat pe portarul celor de la Notthingham Forrest sa marcheze un gol pentru a restabili scorul din meciul initial, cel anulat din cauza lesinului fundasului Clive Clarke, pe care Notthingham Forrest il domina cu 1-0. In cele din urma Leicester a castigat partida si in acelasi timp a mai castigat ceva la fel de pretios: respectul spectatorilor din public si al tuturor celor care au urmarit meciul de acasa, din fata televizorului.
Acestea sunt doar doua exemple foarte frumoase de fair play din lumea sportului si acelasi fel de fair play trebuie sa existe si intr-un studio de videochat de succes. Realitatea este, insa, ca fair play-ul nu se regaseste in principiile tuturor agentiilor si tocmai de aceea devine un element care adauga valoare acelor studiouri care il integreaza in modelul lor de business.
Atunci cand studioul joaca dupa reguli corecte si isi desfasoara activitatea in functie de principii cat mai fair play, castigurile pe termen lung pentru business sunt de nepretuit.
Ce inseamna, totusi, sa fii fair play in business si mai ales sa fii fair play intr-un studio?
Uite cateva lucruri care semnalizeaza faptul ca un studio joaca fair play in relatia cu modelele si nu numai:
Fair play inseamna parteneri egali de business care iau deciziile importante impreuna
Fair play-ul in business inseamna, in primul rand, o baza solida de respect de ambele parti si tratamentul egal al tuturor celor implicati. Intr-o agentie de videochat seriosa modelele nu sunt niciodata tratate ca simpli angajati, ci ca adevarati parteneri de business.
Asta inseamna ca toate deciziile importante pe care agentia le ia si care vizeaza activitatea modelelor se iau doar impreuna cu acestea. Incepand cu decorurile din incaperile in care lucreaza modelele si incheind cu modul in care se desfasoara activitatea propriu-zisa, pentru toate aceste decizii modelele sunt consultate in prealabil si incurajate sa isi exprime opinia.
Relatia pe care o agentie de videochat serioasa o construieste cu modelele este intotdeauna una transparenta si bazata pe incredere reciproca.
Fair play inseamna corectitudine in ceea ce priveste calculul venitului lunar
Un alt mod in care se manifesta fair play-ul in videochat vizeaza modul in care agentia decide sa isi remunereze modelele. Cele mai multe agentii ofera un salariu fix pe toata perioada colaborarii sau opresc din inacasarile modelelor pentru serviciile de beauty, curatenie etc., insa o agentie serioasa va fi intotdeauna corecta si nu va remunera modelele doar cu un salariu fix, ci cu un procent din incasari fara a mai scadea din procent pentru diverse servicii de infrumusetare sau de menaj.
La WOW Agency venitul modelelor se calculeaza ca procent din incasari, iar in functie de rezultate, modelele pot ajunge la un procent brut de 60%, ceea ce inseamna un venit net de 56%. Practic, ceea ce castiga modelele reprezinta venitul lor, nu un salariu, pentru ca WOW Agency nu este angajatorul lor, ci un partener de business real. Iar modelele incepatoare care nu reusesc sa atinga suma de 5.000lei/luna, o vor avea asigurata din partea WOW Agency. Aceasta sustinere vine din dorinta de a ajuta fiecare model pentru a putea continua cu aceasta activitate si a-si atinge telurile pe care le-a avut inca de cand a decis sa faca aceasta activitate.
Fair play inseamna profesionalism dublat de o latura umana bine dezvoltata
Ce inseamna asta? Inseamna ca o agentie serioasa va face tot posibilul sa aiba grija de modelele sale si din punct de vedere uman. De exemplu, la WOW Agency fiecare model are sansa sa lucreze alaturi de o echipa in care oamenii se respecta unii pe altii si se ajuta intre ei ori de cate ori este nevoie.
Acest lucru este important nu doar pentru a contura o atmosfera generala placuta, ci si pentru business: oamenii care se respecta si carora le pasa unii de altii lucreaza mult mai bine impreuna si indeplinesc mult mai bine obiectivele profesionale stabilite.
Fair play inseamna investitii in well being-ul modelelor
Un semn de fair play poate fi considerata si investitia in well being-ul modelelor. Un studio serios stie ca atunci cand are grija de sanatatea modelelor sale, toata lumea are de castigat.
WOW Agency rasplateste periodic seriozitatea modelelor prin vacante premium, care le ofera acestora ocazia sa isi reincarce bateriile in locuri de vis, prin vouchere la saloane de infrumusetare, acolo unde se pot relaxa si unde pot sa incerce un look nou, care sa le ofere mai multa incredere in propriile forte etc.
O agentie de videochat serioasa stie ca atunci cand ai grija de oamenii cu care colaborezi, si oamenii cu care colaborezi au grija de tine.
Fair play inseamna respectarea confidentialitatii si a vietii personale a modelelor
Respectarea confidentialitatii modelelor ocupa un loc important in topul prioritatilor unei agentii serioase. Acest lucru tine de respectul pe care angajatorul il are pentru modele si pentru siguranta si viata privata a acestora.
La WOW Agency identitatea modelelor este protejata in trei moduri: accesul utilziatorilor din Romania este blocat, vizualizarile sunt monitorizate 24/7 de echipa dedicata de IT a agentiei, iar discretia totala a tuturor membrilor echipei este asigurata prin semnarea unor contracte care vizeaza protejarea confidentialitatii.
Fair play inseamna incurajarea opiniilor si a exprimarii propriei personalitati
Modelele care lucreaza intr-un studio serios sunt incurajate intotdeauna sa isi exprime opiniile. Fie ca e vorba despre activitatea pe care o desfasoara sau despre decorurile care urmeaza sa fie montate in studio, modelele sunt incurajate sa isi spuna parerea.
Mai mult, un studio profesionist nu le impune niciodata modelelor sa se imbrace intr-un anumit fel, sa vorbeasca intr-un anumit fel cu utilizatorii sau sau sa arate intr-un anumit fel. Modelele care lucreaza intr-un studio profesionist sunt incurajate sa isi exprime propria personalitate si sa fie cat mai autentice cu putinta.
Acestea sunt principalele elemente care definesc notiunea de fair-play in videochat. Daca am omis ceva, ne poti lasa parerea ta in sectiunea de comentarii.
Si pentru ca am inceput materialul cu doua exemple minunate de fair play din sport, vrem sa il incheiem cu alte doua exemple la fel de frumoase, care sa te inspire sa fii si tu fair play la job si nu numai.
Primul exemplu este cel al fotbalistului Robbie Fowler, care a si castigat, de altfel, trofeul UEFA pentru Fair Play dupa un gest pe care l-a facut pentru David Seaman, un rival de la Arsenal. Ce s-a intamplat, pe scurt: dupa un contact intre Fowler si Seaman, arbitrul a considerat ca Seaman l-a faultat pe Fowler, asa ca a acordat penalty. Fowler a mers la arbitru si i-a explicat ca nu a fost faultat, insa acesta si-a mentinut decizia. Fowler a fost obligat sa execute penalty-ul, dar a avut grija sa suteze foarte incet spre poarta lui Arsenal, pentru a-i da ocazia lui Seaman sa poata sa apere lovitura.
Al doilea exemplu de fair play inspirational este cel oferit de un fotbalist al echipei West Ham, mai precis celebrul DiCanio. In prelungirile unui meci cu Everton, portarul echipei Everton s-a accidentat si a cazut in careu, insa arbitrul nu a sesizat acest lucru, asa ca jocul a continuat. Cand mingea a ajuns la DiCanio, acesta a descoperit ca se afla fata in fata cu poarta goala, pentru ca portarul inca zacea pe teren. In loc sa profite de ocazie pentru a inscrie un gol, italianul a preferat sa ia mingea in brate si sa ii semnaleze arbitrului ca portarul celor de la West Ham s-a accidentat. A fost un gest care i-a facut pe cei aflati in tribune sa se ridice in picioare si sa aplaude minute in sir. La fel s-a intamplat, probabil, si cu microbistii care au privit meciul de acasa, din fata televizoarelor.
Fair play-ul e foarte important in sport, dar si in business, dupa cum am putut vedea mai sus. Agentiile de videochat care joaca dupa reguli si pun pret pe fair play reusesc sa castige ceva foarte valoros pe termen lung: increderea si respectul modelelor, a partenerilor de business si, de ce nu, a publicului larg.
La randul lor, modelele care isi desfasoara activitatea tinand cont de principiile care stau la baza notiunii de fair play reusesc sa castige atat aprecierea echipei studioului, cat si admiratia celorlalte modele.
Invata sa joci fair play! Castigurile pe termen lung sunt de nepretuit!